Ομοιοπαθητική - Ομοιθεραπευτική

 

Homeotherapeutics - Homeopathy

 

Περί το Βιβλίο "Ομοιοθεραπευτική"

Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να διαλύσει κάποιους από τους μύθους που αναπτύχθηκαν με τα χρόνια γύρω από τη θεραπευτική μέθοδο της Ομοιοπαθητικής, τα φάρμακα και τη φιλοσοφία της. Ιατροί, ερευνητές, επιστήμονες, ομοιοπαθητικοί και άλλοι έχουν διαδώσει κατά καιρούς πολλές ανακρίβειες και παράδοξες ιστορίες σχετικά με τη φύση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και τη φύση της Oμοιοπαθητικής θεραπείας. Παρόλο που έχουν περάσει 250 χρόνια από τότε που ο Χάνεμανν (Hahnemann) εφεύρε τη διαδικασία Δυναμοποίησης για την παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, η Ομοιοπαθητική παραμένει καλυμμένη με μεταφυσικές αντιλήψεις. Αυτό έχει μειώσει τη δημοτικότητά της, επειδή πολλoί άνθρωποι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις να εμπιστευθούν την υγεία τους σε κάτι που πιστεύουν ότι είναι αγυρτεία ή τσαρλατανισμός. Έτσι, μην μπορώντας να αποδείξει τη βασιμότητά της μέσω έρευνας, η ίδια η Ομοιοπαθητική έχει βλάψει τον εαυτό της. Με αυτό το βιβλίο ελπίζω να διαλύσω μερικές από αυτές τις μεταφυσικές αντιλήψεις και να εφοδιάσω τον αναγνώστη με πειραματικές έρευνες και στοιχεία που θα εξηγήσουν με επιστημονικούς όρους τον τρόπο λειτουργίας και το επίπεδο όπου δρα το ομοιοπαθητικό φάρμακο, καθώς και τον τρόπο που συνεχίζει να διατηρείται η πληροφορία σε μια διάλυση που ξεπερνά τον αριθμό του Aβογκάντρο (Avogadro’s number). Η ύπαρξη αυτών των πληροφοριών και οι ανάλογες έρευνες έγιναν εφικτές μόνο με την έλευση της νέας φυσικής, της συστημικής θεωρίας (systems theory), των θεωριών του χάους και της πολυπλοκότητας, που έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια.
Επίσης, η Ομοιοπαθητική φιλοσοφία και θεραπεία, εξαιτίας αυτής της μυστικιστικής, μεταφυσικής θεώρησης που την περιβάλλει, δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις ακαδημαϊκές και ιατρικές κοινότητες. Έτσι, πολλά από τα πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα της συμβατικής ιατρικής παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Με αυτό το βιβλίο ελπίζω να απαντήσω σε μερικά παλιά ερωτήματα και να προκαλέσω κάποια καινούργια σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παθολογία στον οργανισμό.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η ιατρική κοινότητα έχει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Ομοιοπαθητικής θεραπείας; Αυτή η αμφισβήτηση βασίζεται στο γεγονός ότι οι ομοιοπαθητικοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν μερικές βασικές ιδέες της Ομοιοπαθητικής φιλοσοφίας, θεραπείας και πρακτικής. Τα παρακάτω ερωτήματα είναι τα κύρια σημεία που δεν έχουν απαντηθεί και που αποτελούν το σπουδαιότερο εμπόδιο για να την αποδοχή της Ομοιοπαθητικής από την Ιατρική και Ακαδημαϊκή κοινότητα.
Οι κύριοι σκόπελοι σ’ αυτή την προσπάθεια προσέγγισης της Ομοιοπαθητικής με τη Συμβατική Ιατρική, που μαστίζουν την Ομοιοπαθητική σκέψη και έχουν μειώσει τη δημοτικότητά της στις ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες, είναι οι εξής:

  1. Με ποιο τρόπο η Ομοιοπαθητική ουσία, όταν διαλύεται σε αποσταγμένο νερό ή σε μείγμα αποσταγμένου νερού και αιθανόλης μεταδίδει την πληροφορία της στα μόρια του νερού και της αιθανόλης ;

  2. Πώς και γιατί το Ομοιοπαθητικό διάλυμα εξακολουθεί να διατηρεί την "πληροφορία" του, ακόμα και όταν η διαδικασία δυναμοποίησης υπερβεί το σημείο διάλυσης του αριθμού του Αβογκάντρο; (Ο αριθμός του Avogadro πήρε το όνομά του από τον επιστήμονα που πρότεινε την αρχή πάνω στην οποία βασίζεται, και αντιστοιχεί σε ένα γραμμομόριο, δηλαδή στην ποσότητα μιας ουσίας που περιέχει 6,02 x 1023 μονάδες. Εφόσον ένα ομοιοπαθητικό διάλυμα κατά τη διαδικασία της δυναμοποίησης διαλύεται πέρα από τον αριθμό του Αβογκάντρο, μπορεί κανείς να θεωρήσει πως δεν έχει απομείνει στο διάλυμα τίποτε από την πρωταρχική φυτική, ορυκτή ή οργανική / ζωική ουσία, γι’αυτό κάποιοι υποθέτουν πως το ομοιοπαθητικό φάρμακο μετά από αυτή τη διάλυση είναι ένα πλασέμπο)

  3. Κατά ποιον τρόπο επηρεάζει το Ομοιοπαθητικό φάρμακο τον οργανισμό και σε ποιο επίπεδο; Πώς δρα θεραπευτικά και με ποιες διεργασίες, ώστε να επιφέρει το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα ;

Αγαπητοί αναγνώστες, τούτο το βιβλίο γράφτηκε μ’ αυτές τις ερωτήσεις κατά νου και ελπίζω μέσα από τις σελίδες του να σας δώσω κάποιες απαντήσεις σ’ αυτές. Οι απαντήσεις μου προέρχονται από τις συμβατικές επιστημονικές θεωρίες, καθώς και από πειραματικές αποδείξεις. Εισάγω επίσης ένα μοντέλο του οργανισμού και της παθολογίας του, που ταιριάζει τόσο με την Ομοιοπαθητική όσο και με τη Συμβατική Ιατρική.

Η Συμβατική Ιατρική αντιμετωπίζει σήμερα πολλά προβλήματα και καλείται να βρει λύσεις σε αυτά. Μερικά από τα προβλήματα είναι:

  1. οι παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων

  2. η θεραπεία και κατανόηση των χρόνιων παθολογιών και

  3. ένα ελλιπές μοντέλο του οργανισμού και της παθολογίας που δε λαμβάνει υπόψη του την επίκτητη προδιάθεση, τα συναισθήματα, καθώς και τις βιοαναδραστικές αλληλεπιδράσεις στο εσωτερικό του οργανισμού και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Tο βιβλίο θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ομοιοπαθητικό και τους ασθενείς του / της, και θα τους προσφέρει μια επαρκή εξήγηση για το πως δρα το ομοιοπαθητικό φάρμακο στον οργανισμό, καθώς και για το τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία της “δυναμοποίησης” μέσα στο φάρμακο. Γραμμένο σε απλή γλώσσα, αυτό το βιβλίο θα προσπαθήσει να απαντήσει πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται από συμβατικούς ιατρούς, επιστήμονες και ερευνητές για τη φύση και τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Αυτές οι απαντήσεις δεν χρησιμοποιούν “μεταφυσικές έννοιες”, αλλά συμβατικές επιστημονικές θεωρίες, και βασίζονται σε πειραματικά δεδομένα. Το βιβλίο καταγράφει την ιστορική πορεία της Ομοιοπαθητικής και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο καταλήξαμε στην σημερινή κατάσταση.
Αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα την παθολογία τους και το πώς η Ομοιοπαθητική μπορεί να τους βοηθήσει.

επιστροφή

Copyright 2010 - 2023Ομοιοπαθητική-Ομοιοθεραπευτική.gr. All rights reserved.
Απαγορεύεται αυστηρώς η αναδημοσίευση ή χρήση του περιεχομένου αυτής της σελίδας,
σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια
του ιδιοκτήτη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.